Junij – čebelarjeva opravila

Junija so panji prepolni čebel

Andreja Smrdelj – Bošamarin, andreja.smrdelj@guest.arnes.si

 

Narejenci

letos-se-je-pred-na-o--olo-lipa-odprla--e-20.majaŽal je bila letošnja akacijeva paša na Obali in na Goriškem vsaj deset dni prezgodnja. Hladno vreme, burja in dež čebelam na Obali niso dovolili, da bi kar najbolje izrabile ponujeno pašo. Pred našo šolo je tudi lipa vzcvetela že v maju, junija  pa bo še po vsej Sloveniji. Čebelarji pa upamo, da bo medila izdatneje kot akacija. Na območjih, ki jih je februarja prizadel žled, bo cvetenje gotovo okrnjeno. Skoraj sočasno bo cvetel tudi pravi kostanj, vendar tega na Obali, žal, nimamo veliko. Bo pa zato vse poletje cvetela sivka ter poleg čebel privabljala tudi čmrlje.

V prejšnjem prispevku sem opisala, kako z rojevimi matičniki naredim novo družino ali vzredim matico. Taka matica bo junija že oprašena. Kot sem opazila, se lahko zgodi, da matica, ki zalega prvič, zalega neoplojena jajčeca ali celo po dve jajčeci v eno celico, kot da bi bila nerodna. Če ji dam še kak teden časa, bom skoraj gotovo opazila, da je matica čisto normalna in da lepo zalega. Če menim, da je trotovka, ni treba ukrepati takoj. Če se mi tak sum potrdi, družino ometem približno 100 metrov stran od čebelnjaka in panj zaprem. Čebele si bodo izprosile vstop v druge panje, matica trotovka pa bo ostala zunaj. Matico, ki lepo zalega, pripravim za novo gospodarsko družino za prihodnjo sezono.

Po navadi so junija panji prepolni čebel. Zelo dobro lahko izrabimo pašo tudi tako, da gospodarski družini neposredno pred pašo odvzamemo zalego, saj se bodo tako tudi mlade čebele usmerile v nabiranje medičine in ne v nego zalege. Novo družino dobimo, če to zalego dodamo pripravljeni mladi oprašeni matici v prašilčku ali panju. Če matic nimamo, lahko v pet- ali sedemsatni prašilček vstavimo vsaj tri sate zalege s čebelami ter dva sata z medom in cvetnim prahom. Vsaj na enem satu naj bodo jajčeca, iz katerih bodo čebele povlekle matičnike. Da bo matičnik lepo sezidan, lahko na spodnjem delu sata odrežemo del satovja, če so jajčeca takoj nad odrezanim delom. Prašilček pregledamo čez nekaj več kot mesec dni, da ugotovimo, ali matica zalega.

 

Ometenci

predelan-pisarni-ki-ko--za-lovljenje-rojevČe paše ne pričakujem več, si ob zadnjem točenju pripravim ometence. Vsaj dva kilograma čebel iz ometalnika vsujem v lovilec rojev, ki sem ga izdelala iz rešetkastega pisarniškega kovinskega koša za smeti. Koš pokrijem, čebele pa tako kot roje popršim s 15-odstotno mlečno kislino in jih za eno noč postavim v hladno klet. Če imam približno dva kilograma čebel, popršim petkrat oziroma toliko, da so čebele samo orošene in ne mokre. Zato je pomembno, da pršilka prši zelo drobne kapljice. Ometencu dodam kupljeno ali vnaprej pripravljeno oprašeno matico v matičnici. Naslednji dan družino naselim v panj s satovjem in nekaj hrane ter jo ob večerih krmim.

 

Pred vrati je poletje

okvir-za-trotovinoPrvi generaciji trotov moramo omogočiti življenje predvsem maja, saj se družina predvsem zaradi prijetnega ravnovesja družinskih članov razvija občutno hitreje. V tem mesecu bomo vstavljali gradilnike za trotovino, v katero se bodo ujele številne varoje. Ko bo trotovska zalega pokrita, jo bomo odrezali in v sončnem talilniku pretalili v neoporečen vosek. Za ta namen sem si izdelala več polovičnih AŽ-satnikov. Pri izdelavi polovičk moramo računati na debelino dveh vmesnih letvic, saj sta satnika nekoliko manjša od polovice AŽ-satnika. Pomembno je, da skupaj sestavljata točno dolžino AŽ-satnika. Eno polovičko zažičim in vtrem pol satnice za čebeljo zalego, drugo polovičko pa pustim prazno. Polovički spojim s sponami, ki jih za ta namen prodajajo v čebelarskih trgovinah. Ker družina potrebuje za pokritje trotovske zalege nekaj več kot dva tedna, ji lahko še pred tem vstavim nov gradilnik, v katerega se bodo z zamikom enega tedna ujele nove varoje. Če ne bi imela polovičk, bi gradilnika zasedala dve od desetih mest v panju, tako pa polovički zasedeta le eno mesto. Ker na koncu poletja gradilnikov ne potrebujemo več, lahko preostale polovičke s čebeljo zalego združimo, tiste z medom pa iztočimo.

Ves čas skrbimo, da bodo imele čebele svežo vodo. Če so panji izpostavljeni žgočemu soncu, poskrbimo za naravno senco, tako da v bližini zasadimo plezalko ali trto.

Junija doseže število čebel v panju vrhunec. Po sončnem solsticiju, torej po 21. juniju, ko se začne dan krajšati, bomo pred panji opazili številne mrtve trote. Čebele jih preženejo iz panjev, saj čutijo, da gre sezona h koncu. Zgodi se tudi, da zaradi starosti odmre prva generacija pašnih čebel, številne mrtvice pred panji pa nam lahko vzbudijo sum zastrupitve.

Takoj po končani poletni paši zatiramo varoje po navodilih veterinarske službe. Sama pred zatiranjem namažem testno rešetko z vazelinom, tako da se odpadle varoje prilepijo na dno in se ne morejo vrniti v zalego.