OBISK ČEBELARJEV IZ VELIKIH LAŠČ – 24.9.2016

img_0788V soboto, štirindvajsetega septembra smo doživeli člani Društva Slovenskih Čebelarjev – Trst obisk Čebelarskega Društva Velike Lašče.

Kar oseminštirideset notranjskih čebelarjev in čebelark je vodil njihov predsednik Brane Borštnik. Dva predstavnika Tržaškega Društva sta sprejela goste na Fernetičih, od koder smo vsi skupaj z avtobusom odpeljali na spoznavanje naše pokrajine, njenih zanimivosti ter prisotnosti Slovencev, ki živijo v Italiji, čeprav časa sicer ni bilo veliko.

Pot nas je najprej peljala po avtocesti v Dolinsko občino, kjer smo si z avtobusa ogledali nekatere brežanske vasice, oljčne nasade, tovarno Velikih motorjev, cisterne družbe SIOT.

Avtobus nas je zapeljal proti mestu. Vedno z avtobusa smo videli Rižarno, dalje železarno, ladjedelnico sv. Marka, novo pristanišče s sedmim pomolom.

Prevozno sredstvo smo zapustili pred Velikim trgom. Pri pomorski postaji sta bili privezani kar dve turistični križarki. Sprehod po Velikem trgu je bil res enkraten, saj je bilo vreme kot naročeno. Obiskovalcem je bila posebej zanimiva mestna hiša z Mihcem in Jakcem. Tudi vodnjak štirih celin je bila prava posebnost, saj Avstralije ob postavitvi vodnjaka niso še odkrili. Krajši ogled starega mestnega jedra okoli trga Cavana, je obiskovalcem pokazal, kakšne so bile v starih časih mestne četrti. Po prečkanju Velikega trga in Borznega trga so si naši gostje ogledali še Rusi most. Marsikdo od prisotnih je bil tu še v času Jugoslavije, ko so prihajali v Trst po nakupih jeansov . Ugotavljali so, da se je po petdesetih letih marsikaj spremenilo.

Pot nas je peljala proti Barkovljam in naprej do Miramarskega gradu. Dan je bil res čudovit, saj so na barkovljanski plaži uživali kopalci.

V parku Miramarskega gradu so se gostje porazgubili po neštetih poteh in si ogledali bogati izbor rastlin, vodnjakov in kipov. Čas je neusmiljeno mineval. Škoda, da zaradi tega smo se morali odreči načrtovanemu obisku Kraške hiše. Zapeljali smo se naprej po obalni cesti do Sesljana na Kras ter nazaj proti Proseku in do cerkve na Vejni. Ogled veličastne cerkve, v kateri je tudi oltar sv. Cirila in Metoda, predvsem pa res enkraten razgled na tržaški zaliv, je Laščane očaral.

Kot zadnja točka obiska je bilo srečanje s Slovenskimi Čebelarji s Tržaškega. Domači čebelarji in čebelarke so pripravili na sedežu na Padričah okrepčilo. Ob zaključku prijetnega obiska so bili na vrsti pozdravi in zahvale predsednikov Borštnika in Novaka .

Vsi smo si bili edini, da se prihodnje leto srečamo v Velikih Laščah.

Stojan Corbatti