Sesalni ogrebalnik za roje

Naš član STEFANO KRALJ je izdelal preprost a učinkovit sesalni ogrebalnik za roje.

Zadevo sem sestavil na brzino pred par leti. Imel sem namreč večji roj visoko na drevesu in se mi ni zdelo primerno tvegati, tako sem malo pobrskal po spletu, da bi ugotovil princip delovanja podobnih priprav in na hitro sestavil z materialom, ki sem ga imel pač na razpolago; edino cevi sem kupil v trgovini z gradbenim materialom, ki se nahaja v sosednji vasi. 

Za pripravo, kot je vidno na posnetkih, sem uporabil sledeči material: šest-satni panj iz stiropora Quarti, 2 pokrova s pitalnikom za panj iz stiropora Quarti, lepilni trak, tanko pocinkano žico, 1 ekspandirano pocinkano mrežo za panje, par lesenih prečk, 1 do 3 PP cevi za kanalizacijo s premerom 40 mm dolžina 2 m, 1 koleno 90° PP za plastično cev, upogljivo PP cev z premerom 40 mm dolžina 3 m. Zgornji del s priključki sem sestavil kot je vidno na posnetkih. 

Ko je treba v akcijo, tako sestavljen pokrov pritrdim na panj s tankim prozornim lepilnim trakom za pakiranje. Z istim trakom iz zunanje strani pokrijem mrežico na dnu panja, potem pa vstavim še vložek, ki zapre panjska vratca. Ko je vse pripravljeno vtaknem v PP koleno upogljivo PP cev na katero so priključene še segmenti 2 m dolgih PP cevi. Z dvema segmentoma se da delat, ko je potreben še tretji segment je treba zadevo ojačiti tako, da z lepilnim trakom pritrdim na PP cevi aluminjasto palico; v tem primeru uporabljam zložljivo aluminjasto palico za pajčevino. V drugo luknjo gre priključek sesalca. V ta namen običajno uporabljam 1800-watni hišni sesalec, ki ga priključim na agregat, so pa v prodaji tudi prav tako močni sesalci na baterijo. Ko čebele posesam izklopim cevi, odstranim lepilni trak z mreže na spodnji strani panja, nesem panj na stojišče, odstranim pokrov s priključki, vstavim satovje, panj pokrijem s pokrovom in nazadnje odstranim vložek, ki zapira vratca. 

Kot sem omenil je bil to prototip, ki sem ga v sili sestavil, potem pa se je izkazalo, da je sistem zelo učinkovit v smislu, da je v kratkem času mogoče brez tveganja nerodnih padcev posesati tudi z višjih dreves večje roje in to ne, da bi se čebele kakorkoli poškodovale. Vse to je privedlo do tega da to “začasno” pripravo sestavljeno s papirnatim lepilnim trakom s prijateljem že nekaj let redno uporabljava v najinih čebelarstvih.