Uspel tretji praznik tržaških slovenskih čebelarjev

Društvo slovenskih čebelarjev iz Trsta, ki je ob ustanovitvi aprila 2013 leta štelo 20 čebelarjev, je že lani članstvo podvojilo, tako da danes združuje 40 članov in ga vodi Danijel Novak, je na sedežu društva v bivšem begunskem naselju v Padričah pripravilo že tretji čebelarski praznik. Ker si je društvo kot eno izmed pomembnih nalog zadalo povezovanje slovenskih čebelarjev na Tržaškem, so tudi tokrat na druženje v prijetno senco povabili člane iz sežanskega čebelarskega društva in Obalnega čebelarskega društva.

Zbrane je najprej pozdravil predsednik domačega društva Danijel Novak, ki je orisal delo v preteklem letu. »Tako smo letos v aprilu izvedli prvi občni zbor, na katerem smo izvolili tudi nove člane v društvene odbore. Prvi cilj, ki ga letos zasledujemo, pa je, da bi društvo razvilo društveni prapor. Zato smo tudi danes pripravili srečolov, katerega izkupiček gre prav v te namene. Društveni prapor nameravamo razviti jeseni. Zbiramo pa tudi gradivo s področja čebelarstva, ki bi ga postavili v čebelarski muzej in bi služilo bodočim rodovom,« je poudaril Novak. Ponosno pove, da so uspeli v krovni organizaciji, v čebelarskem konzorciju, izvoliti 11 slovensko govorečih čebelarjev, od katerih jih je kar osem iz njihovega društva. Dobro sodelujejo tudi s sosednjimi čebelarskimi društvi.

Tokrat so v goste povabili podpredsednika obalnega Čebelarskega društva Klavdija Babiča, ki je tudi senzorični preizkuševalec medu in terenski svetovalec za območje Obale, Krasa in Brkinov ter član komisije za ocenjevanje čebelnih pridelkov pri Čebelarski zvezi Slovenije. Za številne zbrane čebelarje je pripravil zelo kvalitetno in nadvse zanimivo predavanje o prepoznavanju in pridelavi medu ter o trenutnem stanu čebel in meda. »Med je bil od nekdaj cenjen in je bil živilo Bogov, Faraoni so ga dajali v grobnice. Njegova vrednost se je razvrednotila s proizvodnjo sladkorja V Sloveniji je v zadnjih 10. letih večja ozaveščenost o vrednosti meda, vsako leto pa je tudi več čebelarjev,« je o pomenu medu poudaril Babič. Pri tem pa je še poudaril, da je potrebno potrošnike oz. kupce medu poučiti o kvaliteti primorskega medu, kjer še posebej zaradi arom in mineralov izstopa kraški med in četudi čebelarji s tega območja za svoj med ne dosežejo najvišjih priznanj, je njihov med odličen po kvaliteti. »V Sloveniji imamo enega najboljših medov na svetu. To velja še posebej za naše sušno območje, kjer rastline dajejo več eteričnega olja kot v drugih slovenskih pokrajinah. Zato moramo ceniti svoj med in se moramo zavedati njegove vrednosti. Imamo sicer manj po količini, je pa zato kakovost medu boljša.,« je poudaril Babič. Predstavil je tudi nabiranje medu po mesecih v naših krajih.

Posebno presenečenje je na dogodku pripravil čebelarski mojster in dolgoletni gojitelj golobov pismonoš Drago Mali iz sežanskega čebelarskega društva, ko je vsakemu udeležencu dal goloba pismonošo, da so ga na znak predsednika Novaka izpustili in si ob tem zaželeli, da bi dobili dovolj finančnih sredstev za razvitje prapora. Seveda se je druženje nadaljevalo ob dobri hrani in kapljici ter sladicah, ki so jih spekle domače čebelarke.

Besedilo: Olga Knez